Asperges koken



Bron video: www.youtube.com/user/allerhande, het kookkanaal van collega Appie.

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

In deze les leer je zelf asperges koken en maak van je huiskamer een chique restaurant.

Benodigdheden

Asperges (350-400 gram per persoon)
Asperge kookpan of grote kookpan (*)
Zout
Klontje boter
Aspergeschiller of schilmes

(*) Een asperge kookpan is een smalle hoge pan waarin je de asperges rechtop staand kan koken, met de puntjes net boven water. In de demonstratievideo wordt zo'n pan gebruikt. Als je deze niet hebt dan gebruik je een ruime kookpan waarin je de asperges liggend kan koken.

Asperges koken - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus

Instructie

1. Schil de asperges. 
  • Als je een aspergeschiller hebt dan pak ze bij de kop en beweegt de schiller van de kop richting het andere uiteinde. Deze techniek wordt in de video gedemonstreerd.
  • Heb je geen schiller dan schil je ze in omgekeerde richting: je begint bij de houtige stam en trekt dan richting de kop de vellen los. Je hoeft dan alleen de onderste helft (aan het houtige uiteinde) echt te schillen.
2. Snijd 3 centimeter van de asperges af aan de kant van de houtige stam.
3. Zet de asperges op met water, zout en een klontje boter voor de smaak en breng ze aan de kook.
4. Laat de asperges ongeveer 5 minuten koken (dikke asperges iets langer). Je moet ze na 5 minuten met een vork kunnen inprikken.
5. Draai vervolgens het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat ze 10-15 minuten doorgaren in het warme water.
6. Haal de asperges uit het water, laat ze uitlekken, en serveer ze op een mooi schaal.

Een kleine vuistregel: als je de asperges serveert met aardappelpuree, dan zet je de aardappels en de asperges tegelijk op. Na 5 minuten draai je het vuur uit bij de asperges en laat ze doorgaren. Intussen ga je verder met de aardappels. Als de aardappels gaar zijn en gepureerd, dan zijn de asperges perfect.

Lekker met gepocheerd ei en aardappelpuree. Lees er meer over in het aspergemenu.

Toelichting bij de video

Duidelijke video van collega Appie. Hij geeft er ook nog een recept bij.



Leuke Dorus
 





Meer kooklessen



Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met Dorus



Cursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met Dorus



Koken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus